22104706 1469312149771489 7114644006026185829 oLetošnji Tek miru v Slovenj Gradcu je spremljalo lepo vreme, popestrila pa mednarodna udeležba. Tek na 10 km so okrepili Kenijski tekači in tekačice, ki so skupaj z našimi najboljšimi atleti cestnih tekov, močno dvignili nivo tekmovalnega dela prireditve.

Slovenj Gradec, 1.10.2017

Prvi oktobrski dan je organizatorje prireditve Tek miru letos pozdravil s sončnimi žarki. Priprava prireditvenega prostora, urejanje prog in ostalih podrobnostih potrebnih za izvedbo, so ob usklajenem sodelovanju Atletskega kluba Slovenj Gradec, Javnega Zavoda Spotur in Javnega komunalnega podjetja Slovenj Gradec, potekale ubrano in gladko.

V mestnem jedru so se že zgodaj dopoldan začeli zbirati mladi nadobudni entuziasti teka in gibanja. Pred tekmovalnim delom so se prisotni združili v Teku dobre volje, ki je bil po nagovoru svetnice Mestne občine Slovenj Gradec Lidije Konečnik Mravljak, uvod v prireditev. Tilen Klugler - direktor JZ Spotur, Lidija Konečnik Mravljak - predstavnica občinskega sveta, Borut Marošek – strokovni delavec JZ Spotur  in Mojca Verhovnik – predsednica AKSG in Športne zveze Slovenj Gradec so z množico udeležencev pretekli častni krog po mestnem jedru, in prireditev je stekla. 

Začeli so najmlajši učenci osnovnih šol, ki so se navdušeno podali po 500 m progi po Cankarjevi ulici, mimo Glasbene šole do cilja na Glavnem trgu, kjer je bilo središče dogajanja. Nadaljevali so starejši na daljši – en kilometer dolgi progi skozi Kuharjev park. 115 otrok in mladih se je zvrstilo na startu. Med tekmovalci so prevladovali otroci lokalnih šol, vendar pa v Slovenj Gradec na Tek miru zelo radi prihajajo tudi otroci in mladi iz drugih krajev. Veliko jih je prišlo iz Velenja, Ljubljane, Celja in sosednjih Raven na Koroškem.

V veliko veselje nam je letošnja realizacija testa hoje, ki je bil organiziran v sodelovanju z Zdravstvenim domom Slovenj Gradec. Skoraj 20 udeležencev, med katerimi so prevladovale članice Šole zdravja, se je podalo na hitro hojo po dva kilometrski progi, v cilju pa so jih pričakale medicinske sestre in jim izmerile indeks telesne vzdržljivosti.

Tradicionalno se je osrednja tekaška preizkušnja – tek na 10 km, ki ga že nekaj let spremlja tudi tek na 5 km, začela ob 12.00. Letošnja je bila spet nekaj posebnega, saj je bilo v množici 108-ih tekačev tudi 5 tekmovalcev iz Kenije. Mednarodno udeležbo pa je dopolnila tudi tekmovalka iz Hrvaške. Najbolj veseli pa smo seveda udeležbe domačinov, ki s so svojo prisotnostjo pokazali predvsem pripadnost našemu mestu, saj so prireditve v mestu v prvi vrsti namenjene prav občanom.   

Tek miru je bil tudi letos zadnja etapa v Štajersko koroškem pokalu. Tekmovalce pa poleg zbiranja točk za končno uvrstitev, na Tek miru pritegnejo tudi denarne nagrade. Večina jih je letos zasluženo odšla v roke Kenijskih tekmovalcev in tekmovalk, ki so s svojo udeležbo močno dvignili zahtevnost tekmovanja, in postavili nove rekorde proge. Organizator pa je dobro poskrbel tudi za praktične nagrade za prve tri uvrščene v posameznih starostnih kategorijah uličnih in cestnih tekov. S svojimi izdelki in storitvami je  najboljše nagradilo več lokalnih podjetij.

Za konec pa še rezultati. Čeprav niso najpomembnejši del tekmovanja, so vendarle dokaz, da smo spet premagali nove izzive, razdalje, čas in same sebe…

Rezultati 10 km absolutno

Rezultati 10 km po kategorijah

Rezultati 5 km

Rezultati ulični teki

SLIKE TEK MIRU 2017

 

 

mala sola atlet slovenj gradec

atletika brez meja

atletska sola slovenj gradec

tekmovalna atletika 2

rekreativna atletika2