20150624 110832 800 x 600Mitja Kordež poskrbel za dve srebrni medalji.

Srednjeveško mesto Alkmaar na Nizozemskem je bilo letošnji gostitelj 49. Mednarodnih iger otrok, ki so potekale med 23. in 29. junijem. Kar 1253 športnikov iz 88 mest, 35-ih držav in 5-ih kontinentov se je prve poletne dni potegovalo za čim višje uvrstitve in čim boljše športne dosežke v devetih športnih panogah: atletiki, gimnastiki, judu, nogometu, odbojki, odbojki na mivki, golfu, tenisu in plavanju.

Mestno občino Slovenj Gradec so zastopali člani Judo, Atletskega in Odbojkarskega kluba Slovenj Gradec. Atletski klub Slovenj Gradec so zastopali Lana Verhovnik, Mitja Kordež, Ana Areh, Veronika Pisnik, Laura Konc, Zala Bricman, Grega Vaukan.

Na mednarodnih igrah otrok je atletika panoga z največjo udeležbo. Atletska tekmovanja so potekala v 6 disciplinah (100m, 800m (dekleta) /1500m (fantje), daljina, krogla, višina, 4x100m).

 

 20150625 090510 800 x 600 2dscn6337 800 x 600 dscn6253 800 x 600 
Med Slovenjgradčani je bil najuspešnejši Mitja Kordež, ki je zadnjih nekaj let redno na stopničkah državnih atletskih prvenstev. Tudi na mednarodnih igrah ni ostal neopažen. Tekmovanja je začel v skoku v daljino. V polfinalu si je v konkurenci 37 dečkov v tretji seriji s preskočenimi 6,02m zagotovil mesto v finalu. Finale skoka v daljino je bilo napeto do zadnjega trenutka. V četrti seriji si je Mitja zagotovil tretji rezultat s preskočenimi 6,35m, ki ga je v peti seriji še povečal na 6,43m. Ko so bili na vrsti samo še štirje tekmovalci, in je bila medalja tako rekoč že zagotovljena, ga je v zadnji seriji nepričakovano za dva centimetra preskočil konkurent iz Celja. Mitja je imel še zadnji skok, kjer je spet dokazal, da se je sposoben zbrati tudi v najbolj napetih trenutkih. Z izjemnim skokom in osebnim rekordom 6,68m se je uvrstil na 2. mesto in osvojil svojo prvo srebrno medaljo na mednarodnem nivoju. Dlje je skočil le sotekmovalec iz New Tajpeja, Jeruzalemčan, ki je bil do šeste serije boljši od Mitja, pa se je moral zadovoljiti z tretjim mestom.

Tudi v teku na 100m se je Mitja v konkurenci 48 dečkov brez posebnih težav preko kvalifikacij in polfinala prebil do finala, kjer je ponovno zaostal le za šprinterjem iz New Tajpeja in osvojil svojo drugo srebrno medaljo. Zlato medaljo je izgubil le za las predvsem zaradi slabšega štarta, vendar se je v zadnjih metrih z izjemnim finišem prebil do drugega mesta. Mitja je v polfinalu postavil tudi svoj nov osebni rekord v teku na 100m 11.26 s.

dscn6586 800 x 600dscn6769 800 x 600

 Grega Vaukan se je v suvanju krogle z metom 9.55 m uvrstil na 6.mesto. Lana Verhovnik se je v isti disciplini med dekleti uvrstila v finale, kjer pa se ji ni uspelo približati osebnemu rekordu. Z metom 9,28 m je bila trinajsta. Zali Bricman v suvanju krogle ni uspelo preseči kvalifikacijske norme.
Laura Konc in Ana Areh sta tekmovali v teku na 100m in daljini. V močni konkurenci sta se zelo dobro odrezali v kvalifikacijah in obe izboljšali svoja osebna rekorda. Veronika Pisnik je tekmovala v teku na 800m, vendar zaradi bolezni, ki jo je doletela pred odhodom, ni zmogla intenzivnejšega napora.
Utrinki s poti in bivanja v Alkmaarju
26-članska ekipa se je na Nizozemsko odpravila z avtobusom že v torek, 23. junija 2015. Kar 15-urno pot je za nekaj časa prekinil postanek v prestolnici Holandije Amsterdamu. Sprehod po Dam square do Flower market-a in nakup čebulic tulipanov, so bili prvi stik z nizozemsko kulturo in tradicijo.

Ekipa je v Alkmaar prispela v sredo popoldan. Popoldanski čas je bil namenjen namestitvi v športnem naselju, ki je bilo postavljeno posebej za udeležence iger, treningu in spoznavanju okolice.
Svečana otvoritvena slovesnost, na kateri so se predstavile vse ekipe s svojimi nacionalnimi in lokalnimi zastavami je potekala v četrtek, 25.6.2015, v dvorani Sport Palace. Prireditev s kulturnim programom je v živo spremljalo preko 5000 ljudi. Udeležence sta ogovorila predsednik združenja Torsten Rasch in alkmaarski župan Piet Bruinooge. Najmlajši udeleženec iger je prižgal ogenj, ki je gorel do zaključka iger, nedelje, 28. junija.

 
 dscn6194 800 x 600dscn6223 800 x 600dscn6342 800 x 600

Tekmovalni del mednarodnih iger vedno dopolnjuje zanimiv spremljevalni program, ki je namenjen predvsem druženju, ob enem pa je tudi priložnost, da udeleženci doživijo utrip kraja, spoznajo kulturne in druge značilnosti.

Alkmaarci so zelo ponosni na svojo zgodovino, predvsem na leto 1573, ko so se kot prvo nizozemsko mesto po 80 let trajajoči vojni uspešno ubranili španskemu obleganju. Prav po tej zgodovinski zmagi so poimenovali maskoti 49. Mednarodnih iger otrok VICGO in VICGA. Njuna podoba pa je simbolizirala še eno pomembno značilnost mesta – trgovanje s sirom. Alkmaarjeva tradicionalna tržnica sirov (cheese market), ki poteka vsak petek, je poleg srednjeveškega centra, ena izmed najzanimivejših turističnih atrakcij. Gostitelji so poskrbeli, da so bile aktivnosti udeležencev izven tekmovališč prepletene tudi z njihovo tradicijo. V času iger se je odvijal festival Kaeskoppenstad, ko se dogajanje in življenje v mestu prestavi v srednjeveški čas. Poskrbeli so tudi za pogostitev s sirom in 1600 udeležencev in obiskovalcev iger postregli pri najdaljši mizi sirov, ki je v dolžino segala dobrih 500m.
Udeležencem je organizator omogočil prost vstop v outdoorpark, v katerem so pod supervizijo inštruktorjjev plezanja preizkusili svoje spretnosti na različnih izzivih na višini do 20m. Prav tako je bil prost tudi vstop v bližnji bazen.
Živi bodo ostali tudi vtisi o krasni naravi, arhitekturi, rečnih kanalih, kolesarskih stezah in mlinih.
49. Mednarodne igre šolarjev so se sklenile z zaključno prireditvijo, na kateri so se med drugim predstavili organizatorji jubilejnih 50-ih iger – mesto New Tajpej, ki je poleg izjemnih dosežkov na pravkar minulih igrah, za naše športnike nova motivacija za treninge.

 
Šport povezuje
Mednarodne igre otrok so poleg priložnosti za nove športne izkušnje tudi priložnost za druženje, tako se je tudi tokrat stkalo veliko novih internacionalnih prijateljskih vezi.
Ekipa slovenjgraških športnikov je odlično zastopala naše mesto ne le v tekmovalnem temveč tudi v širšem smislu mednarodnih iger. S svojim spoštljivim in strpnim odnosom do drugih, prilagodljivostjo, znanjem in uporabo jezika so bili pravi ambasadorji idej olimpizma in so v svet ponesli dober vtis o Sloveniji in našem mestu.
 dscn6176 800 x 60020150627 170101 800 x 600  
     
 

mala sola atlet slovenj gradec

atletika brez meja

atletska sola slovenj gradec

tekmovalna atletika 2

rekreativna atletika2